Aan de redactie.

door Loek Meijer

Ik wil niet in een taxi!

Treinen op het traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven rijden vanaf 2010 zonder vaste vertrektijden. Het aantal treinen op de trajecten waar het spoorboekje wordt losgelaten, wordt flink opgevoerd. Via een dynamisch reisinformatiesysteem op de perrons kan de reiziger zien van welk perron hij vertrekt. Dit nieuws bracht Prorail vrijdag 31 mei naar buiten.
De NS zeggen buitengewoon verheugd te zijn met het nieuws van ProRail. Zij zijn voorstander van spoorboekloos rijden. Maar hoeveel treinen er per uur gaan rijden, hangt af van de marktvraag.

Nou, NS, ik ben behoorlijk bang dat het wel zal tegenvallen met die vraag. Want voor blinden en slechtzienden, tot welke reizigersgroep ik behoor, zal het spoor door deze wijzigingen nog minder toegankelijk worden. Voor bejaarden en andere groepen trouwens ook. Ik kan me nu nog aardig redden bij het reizen met de trein. Voorwaarde is wel dat ik me goed voorbereid, zodat ik weet op welk spoor ik moet zijn. Als zo'n voorbereiding dadelijk niet meer mogelijk is, moet ik maar zien of ik uit de hollende reizigers iemand kan plukken die bereid is mij mee te nemen naar de trein die ik moet hebben. Het reizen per trein zal vrees ik zoveel energie gaan kosten, dat ik gedoemd word tot gehandicaptenvervoer per taxi. Er zijn mensen die denken dat dat vervoer iets met luxe te maken heeft. Vergeet het maar! Afgezien van de onzekerheid over vertrek- en aankomsttijd, is het reizen per taxi vooral erg saai.

Waren er niet allerlei afspraken gemaakt en deadlines gesteld met het oog op de verbetering van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer? Ik reken erop dat de minister van Verkeer en Waterstaat met mij van mening is dat dit foefje om klachten over vertraging te verminderen, niet zal doorgaan, omdat ik en honderdduizenden andere niet zo heel mobiele mensen er ook recht op hebben als volwaardig lid van de samenleving van het openbaar vervoer gebruik te maken.

Loek Meijer, www.pengaarde.nl.


(Gepubliceerd in Trouw op 2 juni 2008.)
***
terug naar de beginpagina van teksten van Loek Meijer
naar de beginpagina van de website